24 septembrie 2014

(5)Povestire „LA SFAT” (CONTINUARE)

 1. La sfat cu mine însumi.  (CONTINUAREparagraful precedent îl găsiți aici:  http://eleonoramoldovan.blogspot.com/2014/09/4povestire-de-vorba-cu-mine-si-cu-altii.html

1.3-3 Despre aroganța civică (despre politică).

                                         1.
   După mine politica este un viciu ca și beţia, sau oricare altă slăbiciune omenească. Numai că de la beţie suferă pătimaşul în cauză, sau, de la caz la caz, încă vre-o cîțiva din jurul lui. De la politică suferă toți, chiar și o țară întreagă, iar mai puțin pînă una-alta, "pătimașul". Căci pînă la urmă îşi primeşte și el porţia. Vorba aia: nu cînd vrea omul, ci cînd dă Domnul.
   Și se duu...ce și el, sireacul, cînd îi vine rîndul, tot în pământ, ca și bețivul. Nici nu știi, cine merită mai multă compătimire.     Bețivul-na, s-a dus cumva și gata cu el. Dar âsta, nici să doarmă, nici să moară liniștit nu poate; îl apucă „boala veveriței”. Are mașini performante și nu le poate lua cu el, are imobile de mai mare dragul, bogății, etc,.etc.,etc.... Toate-făpturile puterii lui, și nu le poate lua cu el,...singur-cuc! Ca un nou-născut. Cu o mica diferență: bebe-așteptat să vină, nenea-așteptat să plece.
   Şi cînd "nenea" iaca-iaca, pare gata de "ducă", începe competiţia umană... Toţi îl iubesc, toţi așteaptă cu mare drag să îl plângă și să îl petreacă în ultimul drum, au grijă ca el să nu se abată la alte gânduri lumești... Ca nu cumva să se răzgândească! Pe lumea asta le rânduiesc ei pe toate frumos pentru el, cu pomeni bogate și amintiri plăcute... Iar "El" bietul, ce are din asta?.. 
   Pentru ce s-a zbătut, pentru ce a luptat? A făcut poporul mai fericit și mai prosper? Ei hai, vorba poporului: „Țîchi, nevoi, cî mîne îi nuntă!”
   La început de cale, și-a dorit să îl facă. Pe popor, mai fericit. Da, și-a dorit. Eu chiar îl cred. În fiecare om este un început dumnezeiesc. Dar puterea asta, beleaua asta de putere, cum îl prinde în brațe, il și strică. Îi dă un fel de amnezie, îl face să alerge, să activeze zi și noapte, pentru binele...     
    - Iată aici e buba, uită pentru binele cui și pînă una-alta, mai adună la grămada proprie, el doar muncește. Rezultatul muncii vine, numai că la un număr mai mic de cetățeni. Poate că așa e și mai bine. Face și el mai avuți pe cîți poate. Pe tot poporul oricum nu ar putea să îl pricopsească. Și îi miluiește pe cei mai apropiați, că așa e firea omului.
   Dar care dintre noi nu ar proceda la fel? Să facem un experiment teoretic, căci practic, nu avem cum. Deci, să ne închipuim, că Voronin, din cele 7 milioane de euro în formă de automobile pe care au descoperit dracu ştie cine că le are şi despre care a vuit nu demult toată presa și tot internetul și de unde m-am informat și eu, să zicem, că el propune câte o mașină pentru unul sau mai multe suflete- voturi, și se ține de cuvânt. (Că doar nu ar fi ajuns acum la mintea găinii, să o și facă.) 
   Eu zic așa, să ne inchipuim teoretic, să vizualizăm de exemplu, că noi suntem printre acele suflete-voturi, cărora li se propune un asemenea chilipir. Cine va refuza mașina?...  Ba chiar fiecare fericit ar mai agita și pe alții să îl voteze. Și pe el și pe oricare altul cu asemenea condiții. De se ţine de cuvânt ori nu-asta e altceva. Vorba poporului: „Deșteptul jiuruiește și prostul trage nădejde”. Ispita este mare. Mai ales pentru oamenii necăjiţi "materialnic" şi "culturnic".
   Eu l-am luat pe Voronin ca exemplu nu că am ceva cu el sau cu politica lui, fer doamne. Alt exemplu mai de la sine grăitor, nu mi-a venit acum în minte.
   Bravo lui la urma urmei, că nu a lucrat degeaba la prosperitatea țării. A avut talent, dacă e adevărat, ce au scris ziarele. Dacă nu e adevărat, să urmărim în continuare  Massmedia, să aflăm, cine e mincinosul.
   Iată că odată cu democrația, toată populația s-a deșteptat, toți vor să fie autori personali ai dezvoltării înfloritoare a republicii.
    Înainte, dacă vroia omul să participe la apropierea comunismului, intra în partidul comunist. Acum e altă modă. Fiecare își face partidul lui. Degrabă vor fi mai multe partide, decât locuitori în republică. Fiecare e cel mai deștept. Și noi, naivii și credulii cu numele de popor, trebuie să votăm pentru ei. Dar, dacă toți sunt atât de deștepți în parte, ce îi încurcă să fie și mai deștepți în comun? Aroganța, etc.,etc.,etc.? Mare belea pe capul omului și al republicii aceste vicii!
    Eu real mă bucur, că țara noastră are atâțea oameni cu adevărat deștepți. Acesta este cel mai important patrimoniu al nostru. Dar de ce în momente importante pentru ţară unii dintre aceşti deştepţi își folosesc calitățile ca pe defecte??? - Nu înțeleg...Și îmi vine să le spun așa, pe țărănește:
   - Așezați – vă, domnilor tovarăşi politicieni, oameni buni, la o masă mare, să încăpeți cu toții, ca la mama acasă, sau adunaţi-vă cu toţii pe o toloacă pitorească oriunde vă pare potrivită, căci acum sunt multe în țară, cinstiți un butoi – două de vin, sau măcar și pe tot, pe cât a pus Rusia embargou, dar găsiți limbă comună, cum să conlucrați împreună la prosperitatea țărișoarei noastre și a poporului, pe care domniile voastre v–ați asumat, sau vă asumați onorata responsabilitate să îl prezentați, chiar fiind din diferite partide.  Dacă reușiți, dar trebuie să reușiți, va veni timpul, când vă veți mândri cu acest succes și nu va avea prilej nimeni să vă scuipe nici în față, nici în spate.
   Nu mai trageți atâta din Republica Moldova „hăis” și „cială”, că e VIE și o DOARE! Ne doare pe toți, căci noi toți suntem EA!!!
   
Autor: Eleonora.
(scris în septembrie, 2014, în preajma alegerilor din 30 noiembrie, a.2014)
                                        Continuarea este aici:http://eleonoramoldovan.blogspot.de/2014/10/6povestire-la-sfat-continuare.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu