24 august 2014

Tricotam cu andrelele: beretă și bentițe

Вяжем спицами: Берет и повязки для волос.


Total - 20 ochiuri (4/12/4). 

Pentru fetiță

Total 34 ochiuri(5/10/4/10/5)

Pentru mami

Pentru mami și fetiță


Ața - lână neagră în 2 fire, destul de groasă. Bentița în jurul capului  pentru masura 57 cm. în cazul dat- 53 ochiuri ( 1 rând: 1ochi pe față, 1 ochi pe dos. rândul 2: ochiul, ce a fost pe față, se ia pe andrea, fără a fi tricotat, ața în fața împletiturii, 1 ochi pe față; rândul 3 . 1 ochi pe față, unul pe dos - după desen. În continuare se repetă rândul 2 și 3.  Schema modelului beretei - din internet, dar am modificat - o. Diametrul beretei pe exterior - 28 cm.( 135 - 150 - 135 ochiuri).  Iată cum se tricotează  bereta: a) după bentiță, tricotați un rând pe față, adăugând pâna la 135 ochiuri.
b)2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos .
 Împletitura pe dos la toată bereta - după desen.
c)încrucișăm 6 ochiuri la dreapta în felul următor: luăm primele 4 ochiuri pe o agrafă,etc., le deplasăm după împletitură, tricotăm 2 ochiuri pe față, punem primele 2 ochiuri de pe agrafă pe andrele și le tricotămpe dos, punem și cele 2 ochiuri rămase pe agrafa și le tricotăm pe față. Încrucișarea a 6 ochiuri este gata.  Acum tricotăm 2 ochiuri pe dos -  după desen. În continuare, iar tricotăm încrucișarea; 2 ochiuri pe dos - până la capăt.
d) tricotăm 4 - 6 - 8 rânduri - în dependență de cât de mare vrem să obținem opt - ul ornamentului, dar să nu fie prea mare.
e) Încrucișare la stânga: agrafa cu primele 4 ochiuri o ținem în fața împletiturii și tricotăm respectiv 2 ochiuri de pe andrea pe față,mai punem pe andrea 2 ochiuri de pe agrafă și le tricotăm pe dos, punem și ultimile 2 ochiuri de pe agrafă pe andrea și le tricotăm pe față. Lăsăm agrafa jos și tricotăm de pe andrea 2 ochiuri pe dos, iar luăm de pe andrea pe agrafă 4 ochiuri....și tot așa, până la capăt. 
f)La al doilea „opt„, în rândurile de 2 ociuri dintre încrucișări mai adăugăm câte un ochi. Total, eu am avut 150 ochiuri. Depinde de grosimea aței, de andrele, de densitatea tricotajului. Tricotăm de la bentiță până la fundul beretei circa 17 - 18 cm. 
j) Începem scăderea ochilor. Eu am scăzut în primul rând ochiurile adăugătoare dintre „opt„- uri. Apoi 2 rânduri am tricotat, apoi am scăzut la fiecare opt, din 2 ochiur pe față a rămas unu. Apoi iar am tricotat 2 randuri fără să scad, apoi am  scăzut căte 1 ochi din cele rămase câte 2, apoi iar 2 rânduri fără scădere, apoi pe toate le-am luat câte 2. După ce am prefăcut fundul beretei pe mărimea solicitantei, nu am mai ținut cont de reguli, am corectat după intuiție și a ieșit bine.
Pentru cunoscători în ale tricotatului, informația poate fi suficientă și utilă. Pe cine interesează adăugător - scrieți, lămuresc mai detailat.


Cu toate că bereta a fost tricotată la comandă, îmi stă bine  și mie, numai că eu prefer altă culoare.

Aceasta este imaginea finală a beretei. Pe capul meu era bună, iar pe doamnă era un pic mare. Am despletit de sus(din vârf) circa 2 cm. și am strâns cu ața ochiurile, deja mai multe ca prima dată. Le-am întărit bine, ca să nu se facă găurică în vârful capului. Diametrul beretei pe exterior a devenit 27 cm. Apoi, dintr - o beretă veche din mohair adusă de doamnă, am despletit atât, ca să rămână suficient  pentru căptușeala interioară a beretei. Am prins căptușeala de marginea interioară a bentiței de la beretă, iar mijlocul căptușelii l - am întărit de beretă cu 2 - 3 cm mai sus decât vârful beretei, ca atunci, când bereta se va lăsa pe o parte sau în urmă, să nu spânzure pe cap fără nici o formă estetică, cum văd iarna la multe doamne.  Mai ales că această beretă este din ață de lână destul de vânjoasă, în 2 fire plus căptușeala - a ajuns la circa 120 grame. O beretă adevărată pentru iarnă! Și în partea din frunte a beretei, din surplusul căptușelii ridicate, se formează volumul necesar, ca bereta să nu cadă ”linsă” peste cap. Lucrul tricotat, ca să arate bine și ca să stea bine, trebuie așezat corect, apoi trebuie să fie purtat, ca să primească forma necesară. Vorba aia:„ Are Chira socoteală”... și la tricotat! 


Din ața rămasă, ca să nu se tăvălească fără rost prin casă, se pot face niște lucrușoare utile, ca în acest caz o bentiță (18 ochiuri) cu floricică din ața de mohair rămasă de la căptușeala beretei, pentru nepoțica doamnei, și o bentiță(14 ochiuri), care se poate folosi peste bentița de la beretă, pentru a schimba periodic aspectul beretei, în dependență de dispoziție. Sau se poate purta ca banderolă obișnuită, pentru a astupa urechile în caz de vânt sau frig.
Cu alte cuvinte, niște fleculețe plăcute și utile pentru care toate femeile au o mică slăbiciune.

Autorul lucrărilor și foto: Eleonora.
Date de contact: eleonoramoldovan@gmail.com.

2 comentarii:

  1. Mi ar place si mie sa tricotez o astfel de bereta. Nu stiu cu ce numar de andrele ati realizat o. Eu as putea cu 3.5 sau cu 4.5 sau 5. Am un fir pe care scrie lana 100% pentru andrele numarul 3 si un fir penru andrele numarul 2.5.
    Care fir in dublu ar merge cu andrelele pe care le am eu fara a modifica numarul dvs de ochiuri de pornire? (si eu am un cap de 57 cm)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am realizat bereta cu andrele nr.2,5. Sfatul meu este sa faceti o proba din 20 ochiuri cu fiecare fir si cu fiecare din andrelele, pe care le aveti. Cu ata intr-un fir si cu ata in 2 fire. Calcati proba peste o bucata de tifon ud, ca sa ii vedeti aspectul final si asa, pana ajungeti la ceia, ce va place. Dupa aia, pe proba finala faceti calculul, cati ochi sunt necesari la marimea dv.: bata, inaltimea beretei si cercul exterior. Atunci veti decide, cum e mai bine. Cate odata eu pierd mai mult timp pana aleg cum sa tricotez, dacat la efectuarea articolului in sine. La marimea mea 59 cm, cu firul in doua, eu de obicei tricotez bata la bereta din 59 ochiuri, numai ca 1 rand fac 1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos, iar al doilea rand, ochiul, care a fost pe dos, il tricotez pe fata, iar ochiul, care a fost pe fata, il iau pe andrea fara sa il tricotez, ata in fata andrelelor. Daca mai aveti intrebari-va rog intrebati. Va doresc succes!

    RăspundețiȘtergere