11 iulie 2015

Ah, acest „bob de orez,” tricotat cu andrelele, place mult la bărbați!


Firul-subțire, în una. Tricotat cu cele mai subțiti andrele, mai subțiri ca pentru ciorapi. „Bobul de orez”-1 ochi pe față, unu pe dos, 2 rînduri. Apoi următoarele 2 rînduri schimbăm ordinea: ochiul, care era pe față, îl tricotăm pe dos și cel, care era pe dos, îl tricotăm pe față.  La față și spate am luat cîte 96 ochiuri. La mînecă sus-86 ochiuri și am scăzut pînă la 36 ochiuri. La gât-72 ochiuri. Tiparul-cel mai simplu: dreptunghi la corp și trapez la mînecă.

Am vrut și din ață galbenă să tricotez acelaș pulover. După cum se vede, am și tricotat, însă nereușit. Am luat acelaș număr de ochiuri și rînduri. Ața după etichetă era la fel, însă vizibil părea ceva mai mătăsoasă, la ce  eu nu am dat mare atenție, bazându-mă pe informația de pe etichetă... La măsură, puloverul s-a dovedit a fi cu cîteva mărimi mai mare... Ghinion! Concluzia: Model pentru calcularea dimensiunilor în ochiuri și rânduri, în raport cu materialul de lucru și mărimea articolului, trebuie neapărat de efectuat la începutul lucrării pentru fiecare articol în parte.




Am pus ața în două și am luat andrele mai groase, 2,5. „Bobul de orez”- unu pe unu, adica, primul rînd  tricotăm 1 ochi pe față,unu pe dos și al doilea rînd, le schimbăm cu locurile. La față și spate am luat cîte 66 ochiuri, la mînecă sus-tot 66 și am scăzut pînă la 28, la gât-56 ochiuri. Mai întâi am tricotat model din 20 ochiuri, l-am călcat la aburi, ca să își ia forma finală și am calculat numarul ochiurilor și a rîndurilor, conform mărimii. Cu ața în două, puloverul și-a luat forma necesară, iar  cu ața în una, era fără formă, prima dată am pățit așa ceva. Probabil, din cauza aței, este cam...lunecoasă la lucrat.
Ornamentul-mai mult pentru simbolism. Am încercat diferite și în diferită formă, însă așa s-a dovedit a arăta cel mai simpatic.


Autor lucrări și foto: Eleonora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu