3 octombrie 2014

(6)Povestire „LA SFAT” (CONTINUARE)

Paragraful precedent îl găsiţi aici:http://eleonoramoldovan.blogspot.de/2014/09/5povestire-la-sfat-continuare.html

1.3-3 Despre aroganța civică (despre politică)
                             2.
   Am zis „la un butoi cu vin” fără nici o ironie, amintindu-mi de o întâmplare.
   Prin anii1977-78, cînd eu numai începusem activitatea în muncă, la noi în oraș se întâmplase o ceartă mare între șefi. O parte erau de la "raikom" și o parte din Construcție, unde lucram și eu. Pe atunci, dacă cădea un șef în „nemilosti” la "raikom partii", cît de mare și apreciat specialist nu ar fi fost, avea șansa să fie dat afară din partid și să nu îl mai primească nimeni la lucru, după indicațiile "raikomului". Aceasta era frica cea mai mare, poate uneori exagerată, dar, factor psihologic. Și cum noi toți obișnuiam să participăm la orice "spectacol" de pe scena vieții orașului, eu, proaspăt venită de pe băncile facultății, eram deranjată de soarta celor oprimați și căutam, ca în seriale, un eventual sfârșit cu bine al evenimentului. Vecina mea, o intelectuală cultă cu 8 ani mai în vârstă ca mine și deja obișnuită cu asemenea „spectacole”, mi -a zis:
   - Stai liniștită, se împacă ei toți la un pahar cu vin.
Nu am crezut – o, dar așa a fost, cum a zis ea.
   Poate că pe atunci vinul avea calități mai pacifiste, sau oamenii s-au dovedit a fi mai înțelepți-greu de spus. De încercat nu strică, poate ajută.
   Nu de alta, dar dacă pretinșii noștri politicieni, ca și personajul scriitorului Ion Druță din povestirea „Ghiță cu trambonul”, mai stau atenționați doar la calitățile lor exceptionale de salvatori ai națiunii, până li se luminează ochii minții, ne putem trezi cu toții, buni și răi, cum suntem, cu o toloacă pitorească pe tot teritoriul iubitei noastre (și a lor) țărișoare.
  - Unire, unire și iar unire, onorați domni politicieni, tovarăși și înalt prea sfințiți ai țării noastre și ai poporului, care totuș, încă vă mai votează. Ajunge atâta ignoranţă, „neterpimosti„ și nesuferință pentru aproapele. 
   Nu puteți? Nu vă permite aroganța? Atunci nu vă mai băgați în politică, nu ocupați locurile unor oameni înţelepţi, inteligenţi şi culţi, care ar face față obligațiilor cerute fără escrocherii, fără ameninţări şi fără băgare de groază în populaţie, căci nu mai suntem în fosta uniune sovietică, cînd gîndea tot imperiul numai cu "creerul" partidului comunist.
   În republică sunt destui oameni deștepți și culți. Aia nu au nevoie de reclamă. Dar sunt modeşti, lucru care în zilele noastre pare să ajungă un viciu, ce lipseşte ţara de politicieni adevăraţi.
   Trebuie de lucrat în colectiv, ca o comandă, dacă chiar ne vreți binele nostru, al poporului. Că pe al vostru, naiba ştie cum, dar reușiți să îl obțineți. Apoi vi se înmoaie roțile...
   Noi, poporul,  vorba aia: mai răbdăm, căci suntem învățați, dar vă vede Doamne-Doamne și El nu uită și nu iartă... El are putere și asupra voastră. Chiar dacă nu vă pasă, tot una vă ajunge. Când nici nu gîndiţi. Ca în cântecul popular: „Cînd îi dragostea mai mare, te sărută și dispare, când îi dragostea mai dulce, te sărută și se duce.” Aveți grijă!!!

Autor: Eleonora.
ocnombrie, 2014, înnainte de alegerile din 30 noiembrie, 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu